Balik pada Nawaitu

Ada dua kategori orang yang ajak kita meniaga

1 – ajak kita meniaga sebab dia nak kita senang

2 – ajak kita meniaga sebab dia yang nak senang

Kategori pertama selalunya dia tidak akan memaksa kita. Dia akan faham minat orang tak sama. Kelebihan dan kekurangan manusia itu berbeza sama sekali. Kalau orang itu minat perubatan, takkan kau nak paksa dia berlakon. Kategori pertama selalunya tidak akan berputus asa dan bahasanya lebih sopan dan berhemah.

Kategori kedua selalunya dia jenis memaksa. Blia kita tak boleh buat macam dia buat, dia tuduh kita malas dan banyak alasan. Dia pandang manusia semua sama macam dia. Bagi dia, kalau dia boleh buat, kenapa orang lain tak boleh. Kalau dia boleh jadi doctor dan berlakon at the same time, orang lain mesti boleh buat juga. Kategori kedua bahasanya lebih kepada menyindir dan memandang rendah pada golongan yang tidak seperti dia

Balik pada nawaitu. Itulah cabaran berniaga. Bukan semua orang boleh ikut rentak kita. Jaga tutur bahasa. Nabi Muhammad SAW pun tak pernah paksa orang dengan menyindir, tapi mengajak dengan cara yang sopan. Betul, berniaga itu sunnah Nabi. Tapi sunnah Nabi pun suruh kita bersangka baik.

Balik pada nawaitu.

Comments

Popular Posts