Basic Step Pemakaian Bedak Asas / FoundationLangkah 1: Pastikan wajah atau kulit bersih dari sebarang kotoran atau alat solekan. Gunakan pencuci dan toner untuk kulit yag lebih licin. Penggunaan toner dapat membantu dalam mengecilkan pori.

Langkah 2: Pastikan anda memakai pelembap yang bersesuaian dengan kulit. Pemakaian pelembap adalah penting untuk memastikan foundation tidak kelihatan bercapuk atau merekah.

Langkah 3: Sapukan Foundation menggunakan span atau berus yang betul. Letakkan foundation di point yang penting seperti dahi, hidung, pipi dan dagu.

Langkah 4: Blend foundation dengan gerakan "rolling motion". ini untuk memastikan foundation disapu kesemua tempat pada kulit. Hal ini penting terutama bagi liquid foundation.

Langkah 5: Untuk kulit yang mempunyai kemerahan atau cela, penggunaan concealer dapat membantu mendapatkan hasil yang flawless.

Langkah 6 : Sapukan Loose Powder untuk kulit nampak lebih bersinar. Penggunaan Translucent Loos Powder juga amat bersesuaian dengan semua jenis kulit.


Comments

Popular Posts