projekmastikus,

homon Serotonin

12:20 PM Aina Mastura 0 Comments

Displaying IMG-20161030-WA0016.jpg

Image result for assalamualaikum jawi

Ha, cuba kau tengok gambar Mastikus dekat atas. HAPPY KAN?
Haha...gembira lah akak. Sekarang hidup makin sihat dan sentiasa dimurahkan rezeki. Petua? Orang lain solat LIma waktu, kita solat 10 waktu. lagi lima waktu tu apa? 
1) Solat Dhuha
2) Solat Hajat lepas Zohor
3) Solat Hajat lepas Magrib
4) Solat Hajat lepas Isyak
5) Solat Tahajud

InsyaAllah, kalau diamalkan, bukan takat melompat lebih tinggi, malah tak melompat pun terasa tinggi. faham? faham faham kan lah.

Okie, sebenarnya bercerita pasal happy, aku nak kongsi pasal satu hormon yang digelar HORMON HAPPY atau Hormon yang bisa membuat manusia gembira. HORMON ni dipanggil Hormon SEROTONIN. Hormon ini terkenal dengan fungsinya yang dikatakan mampu membuat anda rasa bahagia. Hormon ini boleh mengatur suasana hati atau keadaan hati kita. Ia juga membantu mencega tekanan. Serotonin selalunya dilepaskan bila kita terkena sinar matahari pagi, seawal jam 7 hingga jam 10. Selepas jam 10 tu selalunya terik, dan bukan buat anda bahagia, tapi buat anda tengik. hahaha..
Serotonin juga boleh diperolehi dengan bersenam (kan aku dah suruh buat plank dgn squat), serta mengonsumsi beberapa makanan. Meh aku kongsi makanan apa yang boleh membuat anda bahagia gitu:


  • Telur
  • keju
  • nenas
  • tofu
  • ikan salmon
  • kacang dan seeds
  • ayam turkey


Kalau kau nak bahagia, cubalah makanan di atas tu. aku suka konsum telur je...ikan salmon tak adolah. aku ambil omega guard (ikan gaklah kan). Shaklee pun actually ada supplement yang boleh membuat anda bahagia yang dipanggil Vitamin B Complex

Kebaikkan Vitamin B Complex ialah:
  • Menguatkan sistem saraf
  • mengawal fungsi otak 
  • mengurangkan risiko penyakit jantung
  • mencegah anemia
  • mengurangkan masalah depresi atau tekanan perasaan
  • menguatkan daya memori
  • meningkatkan stamina
  • mengurangkan masalah pernafasan
  • mengawal insomnia
  • menguatkan daya fokus dan konsentrasi
Ha, kalau kau malas sangat nak konsum makanan dan malas nak bersenam, sekurang2 nya janganlah malas ambil supplement. sebiji sekali je u all.

okie? jom ber Serotonin bersama.

Sekian

0 comments: