Pengalaman Awal Hamil

5:26 PM Aina Mastura 72 Comments


Assalamualaikum
Berdasarkan gambar di atas, anda semua bolehlah agakkan apa yang saya nak umumkan dalam blog ni. Hehe…

Alhamdullillah! Syukur atas rezeki yang Allah SWT kurniakan. Saya sebagai hambaNya, saya hanya mampu berusaha dan bertawakal. Rezeki ini terlalu besar untuk saya. Saya harap saya dapat lakukan yang terbaik untuk pelihara rezeki ini. ^_^

Jadi, saya nak ceritakan serba sedikit pengalaman saya masa mula2 tahu saya pregnant. Saya sekadar nak berkongsi apa yang terjadi pada saya masa tiga minggu pertama kehamilan.

Sebenarnya, pada minggu pertama saya masih tidak tahu lagi saya mengandung. Tapi pada awal minggu pertama, saya sudah mula rasa perut saya kembung dan berangin. Bahagian atas pinggang dah mula2 kejang. Macam rasa bahagian perut dan pinggang membesar. Haha

Lepas tu saya pergi ke klinik berhampiran rumah untuk mendapatkan kepastian. Saya rasa macam saya pregnant, tapi saya tak yakin sebab saya baru seminggu lepas period.

Tapi bila saya pergi berjumpa dengan doktor yang sangat annoying dan sarcastic itu, dia cakap dia takkan tahu saya pregnant ke tak. Dia hanya advice saya untuk jaga kesihatan jelah. Ayat yang saya paling ingat ialah, “oh, your asking me about your period thing is so silly, because I wouldn’t know your record. It’s a bit silly. Haha…(gelak sinis)”. cuba kaitkan jawapan itu dengan soalan saya yang ini, “Doktor, saya ada rasa sakit2 lepas saya habis period. Ada possibility tak sakit tu kesan lepas period?”. Aku Tanya baik2 je pun…

Kemudian minggu kedua, saya punya sakit semakin teruk. Perut saya semakin kembung dan semakin membesar. Saya pun jumpalah doktor satu lagi yang berhampiran dengan office saya pula. Saya risau sebab saya akan bermain bowling malam tu, jadi sebelum apa2 aktiviti lasak saya lakukan better saya make sure dulukan. Sebenarnya dua doktor yang saya jumpa ni, daripada satu group yang sama. Memandangkan under panel clinic company saya, saya pegi jelah. Jimat duit kononnya.

Sekali sekali doktor dari klinik group M ni sangat menyakitkan hati lagi. Dahlah cek ala kadar, dan macam bahasa sangat tidak kedoktoran. Saya beritahu kata saya memang ada lakukan planning untuk few early months of my marriage. Setelah mcm kena marah dan diceramah, saya tanyalah ada possibility tak saya mungkin pregnant.  Jawapan yang paling aku sangat SUKA dengar ialah, “Ah, mustahillah awak pregnant nya. Awak takkan pregnantlah. Tunggu lagi enam bulan macam mana. Tengok bulan depan  mesti period.” Kemudian ayat yang sedikit merendahkan saya ialah, “Orang yang BETUL BETUL subur je boleh pregnant kalau keadaan mcm awak ni” Okie, tak apalah. Saya pun malam tu bermain lah bowling. Tapi atas dasar saya masih ada rasa sense yg sgt kuat, saya masih berjaga2.

Kali ketiga, saya jumpa doktor lain pula. Disebabkan dah naik menyampah dengan doktor2 dari klinik yang hampeh itu, saya rela lagi spend duit sendiri buat cek. Saya lagi bertambah sebab saya sepatutnya akan berlari untuk hari sukan sekolah mewakili  bahagian staff. Tapi kali ini saya mendapat nasihat yang lebih baik. Doktor tu kata, “Taka pa, memang ujian air kencing kdg2 tak boleh buat sekali. Kena buat banyak kali baru Nampak positif sebab hcg orang tak sama pekat. Awak jangan buat kerja berat2 dulu. Avoid physical activities yang lasak. Don’t be paranoid. Nanti lagi seminggu dua minggu awak cek lagi.”

Saya dengar tu, rasa lega sikit. Rasa lebih berhati2 dan selamat. Akhirnya, before masuk minggu keempat, barulah UPT  menunjukkan keputusan positif. Alhamdullillah saya pregnant. Kini baru masuk lima minggu. Saya harap kandungan ini sihat dan baik sahaja sehingga tiba masanya nanti. ^_^

Jadi, nasihat saya pada semua bakal2 ibu, kalau ada rasa yang kuat macam anda mengandung, buatlah ujian untuk betul2 pastikan yang anda mengandung sebelum anda melakukan perkara yang mungkin akan menggangu kandungan anda. Cuba bayangkan kalau saya dengar nasihat doktor no dua tadi, dan saya pun main bowling terlompat2, macam mana? Kita yang rasa, bukan orang lain. Jadi, keputusan di tangan kita.
Sekian terima kasih

72 comments:

  1. Amoy, doc mmg akan ckp mustahil la apa la...apa igt lps period x ley pregnant ke...apa igt org kurus x ley pregnant ke...amoy gne ovulation kit tu bgs tau sb dia accurate gyle usia kandungan & waktu tu subur ke x...Klo subur ada smiley klo x subur bulat kosong je...hehehe. tahniah amoy... jgn mkn ubat sebarangan ok... 1 lg selain susu doc pakar suggest amek neurogain utk otak bby&obimin pluz lg bgs dr obimin biasa...tahniah syg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you zati!!! itulah. geram tau. dua doktor pulak tu ckp cmtu. nnti kita jumpa, amoy bgtau doktor mana satu. hahaha...thanks for the advice again. really appreaciate it. muah muah! <3

      Delete
  2. Tahniah kak amoi... Happy nya!! Hehe sakit hati lak baca doctor ckp mcm tu. kalau tiya mmg tiya da sentap n nangis2 da. Bengong punya doctor. Niway jaga kesihatan elok2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...tau takpe. akak pun dah nangis, dah sedih2 tau. sampai dah rasa mmg tak pregnant lah. tapi selamat naluri keibuan tu sungguh kuat. haha...thanks tiya~

      Delete
  3. Tahniah dear! Cx firts time dtg blog ni gara2 nk tau petanda preggy. hee cx baru smgu hbs period tp skrg perut mcm tk brp ok, rs mcm nk period blk, angin byk. then bdn lesu je. kuat tido. haha nk cek tp mcm tknk hampalah perasaan sendiri. pregnant.test da beli.just tknk cek. tgh tgu next period. tk sbr. :) pray for.me!! :) anyway congrats again. Happy delivery a newborn baby :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..thank you for reading. aina pun baru habis berpantang. ni dah start kerja. tu yg lama takdpt update blog. tgh berpantang, masa tulah nak spend time dgn baby kita. hopefully i will hear good news from you okie? tq again. ^_^

      Delete
  4. Tahniah :) ..tula sya pon ada tnda2 mcm awak jgk..tapi bila pegi klinik smlm doc ckp just angin je..bila sya ckp tkot nk mkn ubt sbb tkot ada isi tpi blh pulak dia ckp xmgkin sbb blom due period lg..hmpaaaa :( at least check la dulu kan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. kita just kena sentiasa berhati2. good luck k. yg penting, usaha yg terbaik untuk jg kandungan tu kalau dh conform pregnant k. ^_^

      Delete
  5. selalau piriod mmg dtg tepat2.. tp kali ni lmbat skit.. piriod pulak.. br je berangan2 preknen.. semoga dimurahkan rezki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...doakan semuanya dipermudahkan. Amin!! :)

      Delete
  6. Klu period dtg skjp je..contoh sllu dtg 5day tp skrg 3dy dah kurang...ummm agak2 ade x..? Frust taw cek2 ngtive..je ble cek..tp yg pelik perut mkin buncit...cmpius ble owg tye..da ade ke..,apa la nk jwab..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg2 mungkin sebab angin. sbb angin pun boleh buat period kita jadi skit. yg ni mmg kene pegi specialist. risau pulak takut masuk angin tu.

      Delete
  7. salam kak.. sy pon facing bnde yg sama cm akk.. g ofis sakit perut.. ketat je rase ari2 ni.. pastu nk tekencing jer.. tambah lak sakit pinggang.. sy xpk pon lg psl pregnant.. sbb bru semggu je abih period.. tp bl kt hati tu terdetik plk pregnant ke kn.. ari ni pon sy sakit pinggang lg.. tp perut tu kurg la sakit.. sy pon komfius skang ni :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, semoga tuhan permudahkan.. yg penting, kita yg rasa. jgn dgr sgt ckp org. kalau kita confident, kita jaga baik2. aina sampai doktor yg ckp kata tak pregnant, bahaya gak kan. kalau kita percaya doktor, sayangje kandungan awal2 tu. sentiasa jaga kesihatan. saya doakan yg terbaik. ^_^

      Delete
  8. Huhuhu...dah lps tarikh period bru dpt thu kite prgnnt...hubby dok jauh so mmg kite tnda mase tu......tpi time subur tu tidak la pulak.....tibe2 cek dh naik 2 line....

    ReplyDelete
  9. saya baru habis period.. dalam 2 hari.. tapi pelik period sama selalunya 1-8 hari tapi hari keempat dah habis darah. But, sy tunggu juga sampai hari ke 8 baru mandi wajib. Sekarang ni, perut saya mulai kembung, dan kalau tarik nafas kembung tu still ada. Satu lagi, saya rasa nyilu kat bahagian ari-ari dan perut pun rasa pedih kalau pakai kain ketat sangat... sense tu kuat sebab saya nak hamil.. tapi kalau negative takut hampa sangat2.... humrmmm :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke. selalunya itu mmg tanda2 awal. tapi semua pun berbalik pada rezeki. kadang2 mungkin dah jadi, tapi x kuat dia jadi tak jadi. just hati2 k kalau awak ada sense rasa pregnant. makan folid acid siap2, jgn lasak2 sgt mcm saya. hehe.. saya doakan ada rezeki awak. :)

      Delete
  10. hi sis.. saya br lps period tp 2hr je...hr ke 3 bersih..xde kesan lgsg... smpi hr ke5 xde period da... 3 hr sblm period sy da check negatif... sbb ms tu sakit pinggang nk demam bgai la.... ni mcm mn sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi. sorry lambat reply. its been a long time since dapat buka blog ni. how are you now? you dah dapat check ke the result?

      Delete
  11. Good info sis,,memang kita kena percaya naluri keibuan kita kan

    Hey follow saya lalabiestory.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul. macam mana pun, apa pun jadi, kita kena yakin rezeki ini pemberian tuhan. ada atau tidak, kita kena bersedia kan. ^_^

      Delete
  12. Salam...Sy nak tanya Bole ke kita pregnant lepas seminggu period...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. berdasarkan pengalaman dan perkongsian cerita ramai, memang boleh. sama ada persenyawaan terjadi sebelum period atau berlaku sejurus selepas habis period, untuk terus pregnant itu sangat tinggi. macam saya pun pregnant seminggu selepas period. ^_^

      Delete
  13. Assalam sis.. sy juga mempunyai tanda perot kembung, mual n loya di waktu pagi dan malam... prriod sy br lepas seminggu...berpontensikah utk sy pregnant? Huhi... sense rs pregnant tu mcm ada.. tp takot syok sendiri je..sy br 7bln nikah n mmg nak sgt baby. Moga ada rezeki kali ni..... doakan sy

    ReplyDelete
  14. salam sis...saya br lepas period seminggu dan ade mcm spotting selama 2hari(xconfirm betul ke spotting)..lepas tu seminggu perut slalu berangin/gastrik.,,selain tu xrase pape pon...ade peluang hamil ke?sy baru 4 bulan nikah..dok harap ade la rezeki sy dan suami.,he he..doakan sy ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pernah ada spotting. tapi angin gastrik tu saya pernah rasa. sebab tu doktor cakap saya tak pregnant. sekali betul pula. good luck k ^_^

      Delete
  15. Ni yg mls nk g chek kn..huhuhu...akk pn dh lama idamkn bby,tp rezeki lum smpi tp kali ni mcm lain mcm je..dh la lewat ni,pggag n buah dada pn sakit..suar yg pki biasa pn mcm sempit ke,tp xnk trlalu brhrp la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tengah mengharap yang kedua. tapi berdoa juga. sebab first time teruk juga saya mabuk hamil. hehehe

      Delete
  16. Sye da dekat sebulan period x dtg2,tp lau bab sakit pinggang to mmg skit,tp bile cek upt negetif,da 3 kli cek sme jek.... skit kple mmg selalu la skit..

    ReplyDelete
  17. Sye da dekat sebulan period x dtg2,tp lau bab sakit pinggang to mmg skit,tp bile cek upt negetif,da 3 kli cek sme jek.... skit kple mmg selalu la skit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang macam2 petanda kan. saya punya petanda pun macam sakit gastrik je. tapi naluri tu kuat pula kata pregnant.

      Delete
  18. Salam sis X Fhm la... Hehe sory
    Maknanya time period tu sis dh preg la. Atau Hari ke 7/8 period dh habis Pastu cek2 rupanya preg. Yg Sis Kata tahu sis Hamil Selepas sminggu period tu agak2 Hari keberapa Ke cmna.sisssss...nak tahu 😁😁😁😁

    ReplyDelete
  19. Salam sis X Fhm la... Hehe sory
    Maknanya time period tu sis dh preg la. Atau Hari ke 7/8 period dh habis Pastu cek2 rupanya preg. Yg Sis Kata tahu sis Hamil Selepas sminggu period tu agak2 Hari keberapa Ke cmna.sisssss...nak tahu 😁😁😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya seminggu lepas habis period dah rasa macam pregnant. immediately after period ada "try", itu yang doktor kata tak pregnant. dia kata mustahil semua. hehe..sekali memang betul terus jadi

      Delete
  20. Seronok baca cerita ni.....tahniah ye^^..saya sdg berusha skrg...dh 1 thun lbih kawin....tp sdg bljar...haih...x tahu la ape yg saya nk kejar...tp klu blk kg blh suami,asyik tnye je ble nk ade baby...blh jd stress..hahaha..blaja stress kawin stress....hope dpt handle dgn baik....n supaya orang sekliling memahmi la sikit...hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. semoga semuanya dipermudahkan. ingatkan mereka, rezeki itu datangnya dari Allah SWT. Banyak2 kan berdoa k. good luck dear

      Delete
  21. assalamualaikum..seronok baca cite awk :)
    alhamdulillah Allah tlh hadirkn pyeri rmhtgga buat awk..sy da bkwin dkt staun..bln dpn anniversary sy...
    kali nie rasa mcm awk..rase mcm pregy je..tp mslhnya bru lps period 3 ari lps..cuma drh tue sgt hitm&7ari je..tkmcm slalu,mrh&10ari..
    skrg tkblh tidur mlm..pd&peha bgkak,nk mlgkh tue siksa sgt,solt pun dh mcm org tua..pastue kuat mkn,tp tkboleh mkn byk2,sbb loya..kdg tgk mkanan je nk muntah..prut rasa lain sgt2..hya bdo'a&bhrp...mudh2an Allah bg kami pula peluang utknya :) do'akn sy&suami..tq awk :') wslm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. dengan izin Allah, awak akan dipermudahkan rezeki dan urusan awak. Alhamdullilah. Saya doakan k. ^_^

      Delete
  22. Tahniah. bestnya pregnant. setiap pengalaman mengandung memang berbeza.

    ReplyDelete
  23. sis sye nak tye maksud seminggu seleps period to brmakne seminggu selepas trikh kite habis period ke ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah. seminggu selepas habis period. tarikh akhir kita habis period.^_^

      Delete
  24. sis sye nak tye maksud seminggu seleps period to brmakne seminggu selepas trikh kite habis period ke ..

    ReplyDelete
  25. Salam sis, sy pun bru lepas smniggu period, bwfore tu buat test samar2...then buat lgi sekali negatif...tp after periodd still rasa mcm mngandung, perut pun dh buncit tp x tau la kan..kadang takut perasaan je...nk g jumpa doctor rasa mcm awal lagi..apa pendapat sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. pada pandangan saya, better tunggu sebulan dulu. and u pun belilah pregnancy test sendiri. cuba buat test seminggu sekali ke. dulu I buat seminggu sekali. dua kali negative. and then lepas sebulan, dia tunjuk I pregnant. after that, baru I betul2 pegi guinea.

      Delete
    2. Tq sis ..insya Allah. .amin..mudah mudahan ada rezeki mcm sis :)

      Delete
  26. salam. maaf tny.. awk kata skt smgu lps period kn? period awk brpa hari ye? sbb skrg pn sy ada rsa jgk, smgu lps period skt pgg blkg dan lnguh2 kaki.. jln kdg2 cam nk pitam. tp blm ke klnik lg. tkt effect lain ke.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya period seminggu. beberapa hari lepas period terus rasa sakit. sebab tu doktor tak yakin. ingat main2 je. ^_^

      Delete
  27. salam sis..sy baru abs period. sebelum ni period memang tetap. then aritu lewat 5hari..cek upt positif.lepas dua hari kuaq darah mcm period selama 7 hari.cek upt mmg negatif.tpi start hari ke 5 period hingga ke 13/11 saya kerap kencing walau kurng minum air dan asyk mual je...potensi lg ke nk hamil

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut apa pun boleh jadi. ada orang dah pregnant pun still ada keluar darah lagi. apa pun, just berdoa banyak2. kadang it takes times. setiap wanita berbeza pengalamannya. saya doakan semoga puan berjaya k. ^_^

      Delete
  28. Hai sis..tahniah..sy tringin sngt nak bby..dah kawin 2 tahun..dduk jau ngan husband..smoga Allah beri rzeki ngan sy mcm ibu2 yg lain

    ReplyDelete
  29. Hai sis..tahniah..sy tringin sngt nak bby..dah kawin 2 tahun..dduk jau ngan husband..smoga Allah beri rzeki ngan sy mcm ibu2 yg lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMIN. InsyaAllah saya dan semua akan doakan sis. ^_^

      Delete
  30. salam sis..sy yani..masa sis dtg period tu..period normal macam biasa ke? atau sikit? sy baru lepas ambil pil norculut (sintetik hormon) utk keluarkan darah period..period sy tak regular..lepas sy stop ambil norculut tu sy check opk strip tu sy subur 2 hari lepas sy stop ambil norculut dan ada 'try' masa tu..2 hari lepas hari subur tu sy datang period yg sgt banyak dan sakit sangat..mungkin kesan ambil pil norculut tu..tp naluri ni kuat kata sy ada peluang walaupun masa period darah berketul2 keluar besar penumbuk..hehe..sy period 7hari..seminggu selepas period ada spotting darah cair dgn lendir (semalam dan hari ni)..ok sy fikir mungkin saki baki tisu endometrium yg belum turun..tp breast rasa sakit sikit..areola membesar dgn jayanya..kerap kencing walaupun minum tak banyak...cepat lapar..sakit pinggang..cepat letih..air liur banyak..naluri tu kuat kata kali ni sy ada peluang..sy dah setahun 3bulan kahwin..mudahan ada peluang..insya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. masa saya period tu memang normal. banyak mcm biasa. tapi selepas ambil pil hormon memang akan ada perubahan dari segi period. saya pun ada pil perancang dulu. the moment saya stop pil, terus period keluar macam banyak sangat. then after try, period kembali normal. then after that saya pregnant. dont worry. doa banyak2. badan manusia tak sama. sebab tu pengalaman lain2. selalu positif. apa pun jadi, insyaAllah ada hikmahnya. saya doakan sis berjaya okie. ^_^

      Delete
  31. salam sis. sy bru smggu period, period tu pun 3 hari je. pas smggu sy check upt sbb rasa mcm sengal2 kt bwh perut.. dan bila check naik dua line. tp line kedua tu hmpir2 trang.. tp lom trang sgt.. then trus la g hosp, dock ckp musthl pregnant.. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun lebih kurang sama dgn sis. insyaAllah, tiada yang mustahil. berdoa banyak2 kalau ada rezeki, adalah. Allah SWT akan beri pada masa yang sesuai dan tepat. :)

      Delete
  32. assalamualaikum..maknanya lps period pun boleh pregnant la ya?sbb sy mmg ada cramp teruk selepas seminggu habis period tu..seolah2 sy mcm nk period semula sedangkan baru je lepas..cramp tu lebih kurang mcm senggugut..jmpa doc dia just check air kencing ada kuman atau x(kencing bersih)..doc bg ubat antibiotic, thn sakit & gastric..ckp bahasa2 doc yg sy xfaham..yg musykilnya kenapa rasa cramp tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya memang pregnant betul2 lepas period. and lepas saya stop makan pil. sebab tu doktor ingat mustahil. tapi in the end, sebenarnya berbalik pada manusia semua berbeza. rezeki Allah SWT nak beri juga. saya pun masa 3 minggu awal tu rasa cramp

      Delete
    2. alhamdulillah..rezeki Allah yg x ternilai..mlm semlm sy jmpe dr lain pla..upt ada samar2 tp dr mnta check utk nxt week/month pla utk btol2 cnfm pregnant/x..insyaAllah jika ada rezeki sy..sy doakn rezeki awk dimurahkn lbh lg

      Delete
  33. Sis,saya bru lepas period 4 hr lepas.. tapi sakit pinggang saya x hilang lagi.. semalam baru berurut.. masa first tkg urut nk pgg bdn saya die tnye mcm tkejot..die ckp awak prangnant ke.. saya ckp xla.sbb bru hbis period 4 hr lepas. Masa tkg urut nk betulkan kdudukan rahim pon die xbuat habis..sbb die ckp takot saya prgnant.. die suruh saya tggu next month samaada period atau x.. skrg ni sya xde tnda2 hamil pon kcuali sakit pinggang mcm sengal2..sis ade rasa skit pinggang cmtu x masa smggu hamil tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sakit pinggang ada juga. tapi lebih kepada kembung perut. macam masuk angin. sebab tu doktor ingat gastrik or kembung perut. dia tak syak pregnant langsung. insyaAllah kalau ada rezeki. awak kena hati2 je. jangan aktif sangat. mana tau ada melekat tu. hehehe

      Delete
  34. Salam sis..baru ney sy period awal 2 ari..tapi 1st day period tu darah sikit sgt..tu pon sekejap..pastu da x ade darah..2nd day kluar coklat..3rd day x kluar pape sampai la malam darah baru keluar..hari ke 8 baru period sy abes..tp kali ney sy period x mcm selalu sbb selalunya darah byk sgt2..sebelom sy period tu sy ingt sy ade simptom pregnant..sbb sy cepat lapar sgt2..perot kembung..sakit kepale tiba2..perot pon sakit lain mcm mase period..ney sy baru 2 ari clear dr period..simptom tu ttp ade..sy ragu2..boleh jadik ke sy pregnant..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wallahualam...ada beberapa kemungkinan juga tu. kalau lepas habis period tu ada mencuba lagi, insyaAllah boleh melekat tu. kadang memang ada kes orang awal pregnant masih lagi period. masing2 pun berbeza. nasihat saya, sentiasa berjaga2 k. take care. semoga berjaya. ^_^

      Delete
  35. Salam sis, mcmmne ye kalau baru habes period dlm 4hari je then ade kemungkinan ke boleh preggy? lepas period belum bersama lg dgn suami. Cume tanda tanda letih mual bwh perut rasa kramp siket. Bile buat keje rase pening . Nak dikatakan gastrik tidak sbb pemakanan sye jaga . Sye check uPTest negative . Tak puas hati sye check doktor utk scan melihat brape bulan tetapi doktor nasihat utk berehat dn tgu hingga period keluar tpi firasat sye kuat mengatakan sye mengandung . sudah 3minggu sye menunggu..Patutkah sye menunggu atau buat lagi uPtest? Kalau nk ikutkn anak pertama sye , sye demam pergi klinik doktor sahkn sye mengandung 2bulan . Tp kalini agak berbeza perasaan sye .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Kalau ikutkan macam kes saya, sebab saya ada bersama dgn suami selepas period. sebab tu lepas sebulan memang UPT positif. tapi mmg doktor advice buat UPT selepas sebulan atau 3 minggu lepas bersama. sebab awal2 tak dapat detect kan. Rasanya kalau dah cukup sebulan, UPT boleh detect. Kalau rasa was2, better sis jumpa doktor utk kepastian. good luck sis.

      Delete
  36. Tgh2 cari info terbukak blog adik ipar sendiri..kes kak ijah mcm mas ni..tp harap2 hormon imbalance jer..baru 8 hari bersama..ada miss mkn pil..tp now dah kerap loya..tanda2 ngandung dah ada byk mas oiii..stress memikiokannyer..upe2nya adik ipar aku lg dasyat..4 hari lepas period dah ada tanda..adoiii..risau nk tgu time buat upt test ni..jgn bgtau sesape kak ijah bgtau hal ni kat mas jer dulu..hihi..semoga lom pregnant sbb lom ready..tp klu dah lekat kita redha jela..

    ReplyDelete